Spring naar de inhoud

Hnefatafl

Wat is het?

Hnefatafl of Koningstafel is een schaakspel uit de tijd van de Vikingen. In tegenstelling tot de Romeinse variant waar ons schaakspel van afgeleid is, zijn de twee partijen bij Hnefatafl ongelijk in aantal. Het lijkt dus een oneerlijke strijd, iets wat voor de Vikingen veel herkenbaarder was.

De koning staat in het midden met daarrond zijn 12 lijfwachten. Aan elke zijde van het bord staan echter 6 huurlingen: 24 in totaal. De huurlingen proberen de koning te vangen, terwijl die net moet ontsnappen naar één van de hoeken van het spelbord. Alle pionnen mogen tijdens hun beurt enkel horizontaal of verticaal bewegen, zoals de toren bij schaak. Een tegenstander vangen doe je door hem langs twee tegenovergestelde kanten in te sluiten. De koning moet gevangen worden langs alle vier de kanten.

Wat was de aanleiding?

Mijn goede vriend Dries reist zowat de hele wereld rond. Hij vertelt vaak over allerlei dingen die hij in andere landen gezien heeft. Hij weet dat ik graag gezelschapsspelen speel en dus was hem dit spel opgevallen. In ruil voor de kennis die hij met mij deelt, leek het me dan ook gepast om hem iets terug te geven. En zo vond ik mijn motivatie om uit te zoeken hoe Hnefatafl juist werkt en hoe ik het zelf zou kunnen namaken. Het eerste spelbord dat ik gemaakt heb, was dan ook meteen voor Dries. De rest is te koop voor andere liefhebbers van vreemde bordspelen.

Vanwaar komt het hout?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *